Meringue swiss roll

2017-01-22 - 13-33-39

New year, new recipes!

Todays recipe is a meringue swiss roll, with lemon curd cream! So let’s get started.

2017-01-22 - 13-31-03

Serves between 6-8 people.

Ingredients:

 • 7 egg whites
 • 1 & 1/2 cups of caster sugar
 • 1 tsp white wine vinegar
 • 3 tbsp corn starch
 • Seeds from 1 vanilla bean/ or 1 tsp vanilla extract
 • 1 cup heavy whipping cream
 • 5 tbsp lemon curd
 • Powder sugar, and berries for garnish

Instructions:

 1. Pre heat the oven to 175°C (350°F), and line a baking tray, 30×40 cm (12×16 inches) with parchment paper.
 2. Separate the egg whites from the yolks. Whip the egg whites with an electrical mixer until the egg whites create a big white foam. It’s done when you can hold your bowl upside down.
 3. Add the suger into the egg white foam and whip it all together. Then add the vanilla, corn starch, and white whine vinegar.
 4. Spread the meringue batter out on the baking tray and bake in the oven for 25 – 30 minutes, or until the merengue reaches a golden brown color. Let the merengue cool completely in room temperature.
 5. Whip the whipping cream, then add the lemon curd. Spread the lemon curd cream out on the merengue and roll into a swiss roll, from the shortest to the shortest side. Recipe for making your own lemon curd –> Lemon curd
 6. Garnish by sifting powdered suger, and add berries after season, the ones you prefer, or frozen berries which I used for this recipe.

2017-01-22 - 13-31-48

2017-01-22 - 13-33-25

Instruktioner:

Sätt ugnen på 175°C, och klä en 30×40 bakplåt med bakplåtspapper. Separera 7 ägg från gulan. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Det är färdigt när du kan hålla skålen upp och ner. Vispa i sockret (3,5dl). Addera majsstärkelsen (3msk), vitvinsvinägern (1tsk) och vaniljen (från från 1 vaniljstång eller 1tsk vaniljextrakt). Sprid ut marängsmeten över plåten och baka i ugnen 25 – 30 minuter, eller tills marängen får en gyllenbrun färg. Låt marängen svalna helt i rumstemperatur. Vispa grädde (2,5dl), därefter vispa i lemoncurd (5msk). Recept på egen lemoncurd finns här –> Lemon curd Bred över lemoncurdgrädden på marängen, och rulla ihop det till en rulle, från kortaste till kortaste sida. Garnera med att sila över florsocker, och bär efter antingen säsong eller tycke, eller frysta som jag använde mig av i detta recept.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *