Vanilla fudge

The 13th December! Not long until christmas! Todays recipe is a vanilla fudge recipe. The fudge has a lovely vanilla flavor, and is quite sweet, but it’s christmas after all. This vanilla fudge makes perfect as a gift too, who wouldn’t love a box of homemade vanilla fudge?!

img_6888

Here is the recipe, enjoy!

Ingredients:

 • 650g caster sugar
 • 300ml heavy whipping cream
 • 50g unsalted butter
 • 120g sweetened condensed milk
 • 2tbsp corn syrup
 • Seeds from 1 vanilla bean
 • 1tsp vanilla extract
 • 1tsp salt

Instructions:

 1. Put all the ingredients in a medium saucepan. Let the batter to warm up and reach 120°C (248°F). Check the temperature with a kitchen thermometer or by doing the “soft-ball-test”. Take a little bit of the batter in to a glas of cold water, if you can make a soft ball of the batter it’s done.
 2. Blend the batter until it starts to thicken.
 3.  Put the fudge batter in to a small baking pan. I used a 30×24 cm (12×9 inch) baking pan.
 4. Let the fudge cool down. Cover the fudge with plastic film and cool down for a few hours.
 5. Cut the fudge in squares.

img_6883

img_6890

Instruktioner:

Lägg i socker (650g), grädde (3dl), osaltat smör (50g), glukossirap (2msk), frön från 1 vaniljstång, vaniljextrakt (1tsk), kondenserad mjölk (1dl) och salt (1tsk). Låt smeten koka upp till 120°C. Använd antingen en kökstermometer eller använd kultestet. Kultestet innebär att ta lite av smeten i ett glas med kallt vatten, kan smeten formas till en kula är det klart. Rör om smeten tills den börjar tjockna. Häll smeten i en liten bakplåt, med höga kanter, och låt svalna. Jag använde mig av en bakplåt som var 30×24 cm. Täck med plastfilm och låt svalna helt i några timmar. Skär sedan fudgen i rutor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *